Faq

Resnova Benelux

Frequently Asked Questions 

  • Wat betekend de ISO-22241 norm voor AdBlue®

    AdBlue® is een gedeponeerd handelsmerk binnen de Europese industrie voor AUS32 (technische benaming). 

    Om de noodzakelijke hoge kwaliteit te garanderen is de ISO 22241 norm opgesteld. 

    De ISO-22241 voorziet in strenge productspecificatie (deel1) en richtlijnen voor o.a. testmethoden en analyses (deel 2), handling, transport en opslag (deel 3) van AdBlue®.  


    De AdBlue® by BASF kwaliteitsborging;

    • Primarly AdBlue®
    • Volledige analyse tijdens productie, opslag en monstername ladingen
    • Dedicated AdBlue® partners
    • ISO-22241 kwaliteit standaard voor AdBlue®, volledige naleving van deel 1 tm. 3
    1.  kwaliteit standaard (specificaties)
    2. test methoden & analyses
    3. handling, transport & opslag

  • AdBlue® Productspecificatie vs Productanalyse

    De ISO-22241 voorziet in de productspecificatie van AdBlue®. Hierin worden grenswaarden gesteld voor de kwaliteit waaraan AdBlue® dient te voldoen. Let op, een productspecificatieblad zegt niets over de geleverde kwaliteit. Hiervoor dient de Productanalyse. 


    Een juiste AdBlue® leverancier verzekert u van de kwaliteit van AdBlue® door het kunnen overleggen van de volledige productanalyse inclusief batchnummer van het geleverde product!

    Blenders / oplossers die AdBlue® produceren middels het oplossen van prills doen dat veelal in zeer kleine batches. 


    Het maken van een volledige productanalyse voor een dergelijke kleine hoeveelheid AdBlue® wordt vaak met het oog op kostenbesparing achterwege gelaten!  


  • VDA eigenaar en licentiehouder merknaam AdBlue® en toezichthouder

    BASF is lid van VDA ( Verband Der Automobilindustrie ), wereldwijd eigenaar en licentiehouder van de merknaam AdBlue®. Enkel officieel goedgekeurde producenten mogen de naam AdBlue® gebruiken.


    Om als producent een licentie te verkrijgen dienen alle kwaliteitsstandaarden van de ISO-22241 nageleefd te worden. VDA neemt hiervoor kwaliteitsaudits af bij haar licentiehouders.


    BASF is wereldwijd licentiehouder en heeft een voorname bijdrage geleverd binnen het standaardisatie-proces voor de ISO-22241 en is lid van het ISO-comité vanaf het moment van oprichting.



  • Bestaan er verschillende productiemethoden voor AdBlue®

    Er bestaan 2 soorten productiemethoden voor AdBlue®


    Primarly AdBlue®

    AdBlue® by BASF wordt volgens een zogenaamd “self-contained process” – volledig onafhankelijk in één proces geproduceerd. Ureum wordt synthetisch gefabriceerd uit ammoniak en kooldioxide (CO2).  Bij dit proces ontstaat een hoogzuivere vloeibare ureum “melt”. Vanuit deze melt wordt rechtsreeks de AdBlue® geëxtraheerd.


    AdBlue® gemaakt door het oplossen van ureum korrels in gedemineraliseerd water.

    Dit wordt veelal toegepast door kleinere lokale partijen die in een oplostank met een capaciteit van 15.000 – 30.000 l ureumkorrels in water verwarmen en mengen.

    Het transporteren van ureum is zeer risicovol omdat tijdens dergelijk transport de ureum aan mogelijke verontreinigingen wordt blootgesteld en de zuiverheid en de uiteindelijke kwaliteit van de AdBlue® in gevaar kan brengen. 


    Over het algemeen stelt men volgens ISO 222341 te produceren maar een uitgebreide analyse ontbreekt veelal omdat dit financieel niet haalbaar is. Een dergelijke test kost ongeveer € 2.000 per batch en waar men bij methode 1 over voorraad tanks van 2.000 m3 spreekt zijn bij deze methodes de voorraadtanks zo’n 120 m3 groot ( € 0,016 per liter analyse kosten).


    Deze wijze van produceren kent 2 grote risico’s:

      A. herkomst / kwaliteit van de prills 

      B. mogelijke contaminatie gedurende het totale
           traject

    Ad A. Kent men de productieomstandigheden waaronder de prills geproduceerd zijn?

    1. Automotive grade: dit vereist ongeëvenaarde zuiverheid tijdens de productie 
    2. Agriculture grade: dit betreft coated en uncoated ureum voor de productie van kunstmest. Deze kwaliteit maakt 90% van de wereldwijde ureum productie uit en is ongeschikt voor de productie van AdBlue.

    Ad B. Het totale traject van prill productie – transport – opslag – fabricage van de AdBlue is geografisch lang (veelal komen de prills uit China en Rusland) met vele schakels en het kost veel tijd waarbij in elke schakel verontreiniging van de ureum kan plaatsvinden. 


  • Wat zijn de gevolgen van verkeerd tanken

    Indien er abusievelijk een andere vloeistof dan AdBlue® getankt is, de motor niet starten!

    Slechts een zeer kleine hoeveelheid diesel, leidingwater of ruitenvloeistof zal de AdBlue verontreinigen. 


    Als de motor draait met verontreinigde AdBlue, kan er schade aan uw SCR-systeem ontstaan. Er dient direct contact te worden opgenomen met de fabrikant van uw voertuig. Het kan zijn dat er bepaalde componenten van het AdBlue-systeem gereinigd of zelfs vervangen moeten worden.


    Als er AdBlue® in de dieseltank terecht komt door foutief tanken, het voertuig niet verplaatsen en de motor niet starten! De tank dient afgetapt te worden op de oorspronkelijke plaats van het voertuig. AdBlue® is zeer agressief voor bepaalde materialen in het brandstofsysteem, waardoor leidingen en componenten ernstige schade oplopen en vervangen dienen te worden.


  • Hoe een correct AdBlue® sample nemen

    Voor het nemen van een correct AdBlue® sample dient de volgende procedure gehanteerd te worden.


    • Informeer alle betrokken partijen voordat een sample genomen wordt.
    • Gebruik enkel voor AdBlue® geschikte sample flessen; HD-polyethyleen, HD-polypropyleen, polyfluorethyleen, polyvinylidenedifluoride of PFA. Bij voorkeur 1 liter inhoud.
    • Reinig de fles door met gedemineraliseerd water te spoelen, gevolgd door ongebruikte AdBlue®.
    • Label de flessen met een duidelijk label, 10x5 cm, voorzien van naam van het product, naam gebruiker, naam fabrikant, batch-nummer / ordernummer. Geef aan waarvan sample is genomen, bijvoorbeeld AdBlue® tank vrachtauto, IBC of voorraadtank.

    Laat een sample enkel analyseren door een voldoende gekwalificeerd onafhankelijk laboratorium en zorg ervoor dat de analyse wordt uitgevoerd conform ISO-22241-2


  • Wat zijn de meest voorkomende storingen

    Indien er AdBlue® getankt is die niet aan de specificaties voldoet zal de NOx sensor in het SCR systeem waarden meten die niet voldoen aan de norm. Via het display in het voertuig zal dan een melding verschijnen dat de kwaliteit van AdBlue® niet voldoet. Men dient de AdBlue® direct te vervangen. Als men de melding negeert zal het voertuig in een noodloopmodus geraken. 

    Echter frequent voorkomende storingen aan SCR systemen met foutcode “AdBlue®- systeem” zijn niet direct gerelateerd aan de kwaliteit van de AdBlue®. Het betreft met name landbouwvoertuigen, veegmachines, kranen etc. 


    Enkele voorkomende oorzaken van de code:

    • Beschadigde, verbrande, kortgesloten, ontkoppelde of gecorrodeerde bedrading en / of connectoren bijna overal in het SCR-systeem
    • Defecte AdBlue®-injectiepomp
    • Defecte doseermodule voor AdBlue®
    • Defect reductiemiddel spuitmond
    • Defecte sensoren, inclusief motorkoelvloeistofsensor (en), uitlaatgastemperatuursensor (en), NOx-sensor (en), uitlaatdruksensor (en) en andere, afhankelijk van de toepassing
    • Uitlaat lekt stroomopwaarts van de katalysator
    • Ongeautoriseerde of illegale wijzigingen aan het uitlaatsysteem of motor- / brandstofbeheersystemen
    • After-market of high-performance uitlaatcomponenten
    • Lage reductantniveaus of defecte reductantniveausensor (indien aanwezig)
    • Vuil of verontreinigd reductiemiddel. Merk op dat als reductiemiddel verontreinigd is, het volledige injectiesysteem van reductiemiddel mogelijk moet worden vervangen
    • Er lekt vloeistof in het AdBlue®-injectiesysteem
    • Defect verwarmingssysteem
    • Defecte SCR-katalysator
    • Mislukte of falende PCM of andere controlemodule. Merk op dat dit zeldzame gebeurtenissen zijn en dat de fout daarom ergens anders moet worden gezocht voordat een regeleenheid wordt vervangen
    • Onvoldoende AdBlue® in systeem

  • Kan men bij een pompstation tanken met personenauto

    Er kan met personenauto nog niet op grote schaal aan de pomp getankt worden. De AdBlue® pompen die veelal aanwezig zijn op een tankstation zijn enkel geschikt voor het gebruik door vrachtwagens. 


    Dit komt doordat het afgifte-debiet van deze installaties te groot is voor de kleine en vaak onbeluchte AdBlue® tankjes in personenauto’s. Inmiddels zijn er speciaal voor personenauto’s geschikte units ontwikkeld en zullen deze meer en meer geplaatst gaan worden op tankstations. 


    Momenteel voorzien alle stations in kleinverpakkingen voor personenato’s.


  • Welke materialen zijn te gebruiken in combinatie met AdBlue®

    De volgende materialen zijn aanbevolen voor gebruik in combinatie met AdBlue®;

    RVS, Titanium, Hastelloy en de volgende kunststoffen PP, PE, PIB, PFA, PFE, PTFE, PVDF - allen zonder additieven.


    Vermijd Staal, Non-ferro metalen zoals aluminium, koper, zink en lood, Verzinkt staal, Magnesium, Nikkel. Deze materialen worden aangetast door AdBlue®. 


    De AdBlue® zal de metalen in zich opnemen en voor schade in het SCR-systeem zorgen.


  • Wat moet men weten over AdBlue® & additieven

    Net als transportvoertuigen zijn de meeste landbouw- en bouwmachines nu uitgerust met Selectieve Katalytische Reductie (SCR) om volledig te voldoen aan de emissievoorschriften. 


    Deze machines kenmerken zich door lage motorbelastingen en/of veel start en stops wat kan leiden tot meer storingen. Als oplossing hiervoor is er AdBlue® met een additief – OptiSpray™


    Deze variant is specifiek ontwikkeld voor landbouwtoepassingen en andere gevallen waarin motoren met tussenpozen werken en voorkomt de vorming van afzettingen in het SCR-systeem. Het is gebaseerd op een ureumoplossing van 32,5% en voldoet aan de zuiverheidsspecificaties van de ISO 22241-norm voor AdBlue®.


    Met een lage concentratie (<0,05%) oppervlakte-actief additief helpt OptiSpray™ de opbouw van afzettingen voorkomen en vermijdt het dus nadelige effecten op de SCR-katalysator. Dit verlaagt de onderhoudskosten en minimaliseert de uitvaltijd, wat resulteert in een meer kosteneffectieve en efficiënte werking. 


    Vele voertuigfabrikanten kennen de effectieve werking van OptiSpray™ en adviseren het product bij genoemde problemen.  Het gebruik van niet erkende alternatieven is veelal een risico voor eigen rekening indien er problemen ontstaan aan het SCR-systeem!


  • Zijn er verschillende benamingen voor AdBlue®

    AdBlue® is een gedeponeerd handelsmerk van VDA binnen de Europese industrie voor AUS32 (technische benaming). 

    In Noord-Amerika wordt voor AdBlue® de benaming DEF – Diesel Exhaust Fluid gebruikt en in Latijns-Amerika wordt de naam ARLA 32 gebruikt.

Share by: